פריט #33
Days
Hrs
Min
Sec
ישראל - זוג מדליות כסף, הבן איש חי, יובל השבעים לישיבת חב"ד בעיר חברון - עשויים כסף
הבן איש חי – הרב יוסף חיים, 100 שנה לפטירתו – כסף 999, 31.1ג, 39ממ
מדליה רשמית, תש"ע 2009
שלישית בסדרה "חכמי ישראל".
רבנו יוסף חיים מבגדאד ( תקצ"ד-תרס"ט)היה מגדולי ישראל, פוסק ומקובל מנהיג ודרשן רב עוצמה ונערץ. מכונה בדרך כלל על שם ספרו הפופולארי בפסקי הלכות ובדרשות ה"בן איש חי", וכן הרי"ח הטוב.
הרב יוסף חיים הנהיג את קהילת בגדד במשך 50 שנה.
יהודי בגדאד העריצוהו ונשמעו לו בכל תחום. רבים התדפקו על דלתו בשאלות הלכה
ולימוד, בבקשת עצה וברכה, על אף העובדה של שימש בשום תפקיד רבני רשמי
ולא קיבל שום שכר על פעילותו הרבנית.
היהודים אשר הכירוהו, העריצו אותו לא רק כגדול בתורה וכצדיק אלא ראו אותו ממש כ"מלאך" בעל תכונות על –אנושיות.
ארץ ישראל וקדושתה תפסה מקום נכבד מאוד הן בהגותו ובדרשותיו והן במעשיו.
בשנת תרכ"ט (1869), לאחר חג הפסח, יצא הרי"ח לביקור בארץ ישראל. במסע זה שארך מספר חדשים ביקר הרי"ח בירושלים, חברון, צפת וטבריה, כשהוא משתטח בדרכו בקברות אבות האומה, נביאיה, צדיקיה וחכמיה. דאגתו החומרית הייתה גם לעניי הארץ ולתלמידי החכמים שבה.
מורשתו כתובה בספריו ובדרשותיו וזו הנמסרת בעל פה מדור לדור משמשת דרך חיים להמוני בית ישראל עד היום הזה.
פני המדליה: על פני המדליה דיוקנו של הרב יוסף חיים.
גב המדליה: גב מדליה המשותף לכל מדליות הסידרה מבטא את החכמה והקדושה הגלומה בספרים היהודים, בהם הוגים חכמי ישראל בכל הדורות.
יב ילדים ומבוגרים, כאחד.
יובל השבעים לישיבת חב"ד בעיר חברון 1982 – כסף 935, 30ג', 35מ"מ
תורת אמת בעיר חברון ארץ הקודש נוסדה בשנת תרע"א על ידי אדמו"ר הרש"ב. היה זה כאשר בתחילת אותה שנה שלח קבוצה מתלמידי הישיבה בליובאוויטש ובראשם הרב שלמה זלמן הבלין במטרה לייסד שם ישיבה ברוחה של ישיבת תומכי תמימים.
לארץ הקודש הגיעו ראשוני התלמידים בכ"ד במר חשוון שנת תרע"ב, ולחברון עצמה הגיעו ארבעה ימים לאחר-מכן, בכ"ח במר חשוון.
במשפט קצר, המופיע לאחר שנים-עשר עמודים שבהם הוראות מפורטות אל המשפיע והתלמידים העולים לחברון, כותב אדמו"ר הריי"צ: "הישיבה נקראת "תורת אמת"", ובשם זה נקראת הישיבה בירושלים עד היום הזה".
מתחילה התקיימו הלימודים בישיבה החדשה בבית בן שתי קומות (בו התקיימה קודם ישיבה בשם "מגן אבות חברון" שהוקמה על ידי חסידי חב"ד תושבי חברון), ואילו מקום השינה נקבע להיות באחוזה החב"דית שב"בית רומנו", אך לאחר זמן הועברו גם הלימודים ל"בית רומנו".
קבוצת התמימים, מנתה שבעה: הרב אלתר שימחוביץ, הרב יחזקאל פייגין, הרב הלל פרוטקין, הרב צבי הירש קצב, הרב ישראל זלמן אסנאס, הרב אברהם אליהו אשרוב, הרב מנחם (נאחע) קרסיק.
עם פתיחתה של המחלקה בחברון הצטרפו אליה תלמידים נוספים מבני המקום, והישיבה בחברון הייתה למוסד תורני רב-השפעה ולמרכז לחסידות בכלל, ולמשנת חב"ד בפרט.
למימון הישיבה דאגו אדמו"ר הרש"ב ואדמו"ר הריי"צ. את התרומות שקיבלו עבור הישיבה, וכספים שהשיגו במאמצים רבים, העבירו דרך הרב שלמה יהודה לייב אליעזרוב ואחרים, עבור הישיבה. יש הגורסים כי הרב אליעזרוב ואנשי חברון ניהלו את הגשמיות של הישיבה, ואילו הרב הבלין היה המנהל הרוחני של הישיבה.
הלימודים נמשכו במשך שלוש שנים, עד לשלהי שנת תרע"ד, אז פרצה מלחמת העולם הראשונה. התורכים, ששלטו אז בארץ הקודש, הצטרפו במלחמה לצד גרמניה, והתלמידים והמשפיע אזרחי רוסיה נעשו לאזרחי ארץ אויב ונצטוו לעזוב את הארץ. התלמידים גורשו לרוסיה, ואילו הרב הבלין שהה באותה עת בחו"ל ושב לארץ כמה שנים אחר כך והקים את ישיבת תורת אמת בירושלים.