פריט #834
Days
Hrs
Min
Sec
פלשתינה - אמצעי תשלום, בנק אנגלו פלשתינה, קרן שטראוס - מלחמת העולם הראשונה? - נדיר...
פלשתינה – אמצעי תשלום, בנק אנגלו פלשתינה, קרן שטראוס – מלחמת העולם הראשונה? – נדיר ביותר, היחיד שידוע
נתן שטראוס (באנגלית: Nathan Straus) היה איש עסקים יהודי-אמריקאי, מבעלי רשת חנויות הכלבו "מייסיס" (Macy's). פילנתרופ אשר תרם רבות למטרות ציוניות; ובהן לייסודה של העיר נתניה, הקרויה על-שמו.
ב-1909 נפגש עם אהרן אהרנסון, שהיה פעיל ציוני, בוטנאי ואגרונום, והוא אשר השפיע על שטראוס לתרום למטרות חקלאיות בארץ ישראל. כך תרם לייסוד החווה החקלאית בעתלית, ועזר לקדם יזמות חקלאיות התיישבותיות אחרות.
בבית המרפא שהקים, ייסד גם מכון פסטור ועודד הקמת תחנות בריאות ברחבי הארץ. כמו כן, תרם רבות לפעילותה של ההסתדרות הציונית הדסה, והניח את היסודות למערכת הבריאות הציבורית בארץ, על ידי הקמת בית הבריאות שטראוס בירושלים (נחנך ב-1929) ובתל אביב ברחוב בלפור 14, (1930). שני בתי הבריאות נקראו על שמו ועל שם רעייתו לינה. שני הבתים תוכננו על ידי האדריכל היהודי-בריטי בנימין חייקין.
הוא שב לארץ בשנים 1923–1924 וב-1927. בתחילה נוצר קשר עם אנשי היישוב הישן בירושלים, להם תרם תרומות לבית תמחוי (ברחוב השלשלת ברובע המוסלמי), ויסד מרפאה שהעניקה שירותי בריאות לעניי ירושלים. בשנת 1928 נפגש שטראוס עם שניים מראשי ההסתדרות "בני בנימין", איתמר בן-אב"י ועובד בן עמי (מי שהיה מאוחר יותר ראש עיריית נתניה), והבטיחו לו כי יקראו את שמה של המושבה החדשה בשרון על שמו "נתן-יה". שטראוס תרם סכום נכבד להקמת המושבה.
אמצעי תשלום זה, לא יודע אם היה בשימוש לבסוף או לא (לא הצלחנו למצוא שום מידע עליו), היה אמור לשמש כאמצעי תשלום שהיה מחולק לעניים, בו יוכלו להיעזר כדי לרכוש מצרכים במכולות ואילו המוכרים יוכלו לגשת עם אמצעי התשלום לבנק אנגלו פלשתינה ולקבל תמורתו את השווי הנקוב, השווי ינוקה מקרן שטראוס, אותה נתן שטראוס מימן.
פנים: הסימול של חברת אנגלו פלשתינה, ללא מספר סריאלי, במרכז מופיע הכיתוב באנגלית: "Received from Natan Straus Relief Fund, the ammount of" ובתרגום חופשי: ניתן ע"י קרן הרווחה על שם נתן שטראוס
מתחת מופיע הכיתוב: החנונים מתבקשים לקבל קבלה זו במחיר צרכי אכל והבנק יקבלנה בחשבון
גב: שירבוטים בכתב יד, בעברית